Pàgines

divendres, 28 de desembre del 2018

Bones Festes!

 
 

Trobada pedagògica...

El passat dijous 13 de desembre famílies i educadores ens trobàvem per parlar de processos d'infància...processos que han estat observats, recollits, valorats i ara compartits per la xarxa de persones que acompanyem a les nenes i als nens que habiten la nostra escola.
Aquestes trobades permeten generar un debat on tothom pot escoltar i ser escoltat, sentir que pertany al procés compartit des del punt de vista de l'observador i l'intèrpret, donar el seu punt de vista des de la corresponsabiltat i la implicació en el projecte.


                                                                                  ...seguim construint cultura d'infància.

                                                                                                                Equip E.B La Llàntia.
                                                                                   








                                          

dijous, 20 de desembre del 2018

Tallers d'experimentació en família


Un segon curs oferint un espai a l'escola per acompanyar els tallers d'experimentació en familia.
Dos grups de famílies  amb llurs infants  han iniciat noves experiències i vivències en un ambient de calma i tranquil.litat. Moments on les accions dels infants prenen protagonisme a través de la manipulació, la descoberta i el moviment en un context preparat; amb la presència d'adults disponibles que ofereixen un acompanyament ple de seguretat i confiança enfortint els vincles afectius.







diumenge, 2 de desembre del 2018

L'espai familiar

Des de fa uns anys l'escola s'organitza per oferir l'espai familiar, un servei adreçat a aquells nens i nenes que pel motiu que sigui no estan escolaritzats. Pensem que aquests tenen la necessitat i el dret a gaudir d'un entorn estimulant, complementari al de la seva llar i compartit amb les seves famílies, que són les que aporten la seguretat imprescindible per explorar i créixer. Al mateix temps pensem que en la societat en  què vivim  les mares i els pares es troben sols davant la criança i l'educació dels seus fills i filles i necessiten trobar moments per compartir i confrontar amb altres famílies i professionals.
És sempre un plaer compartir el camí amb vosaltres.





divendres, 23 de novembre del 2018

Aprenentatge compartit


"L'aprenentatge humà pressuposa una naturalesa social específica i un procés mitjançant el qual els nens accedeixen a la vida intel.lectual d'aquells que els envolten".
                                                                                        Lev Vygotsky


A vegades no calen paraules per arribar al consens. Dos infants es troben, seuen un davant de l'altre i comencen a col.locar les peces de fusta en filera. Primer un mentre l'altre el mira pacientment esperant que arribi el seu torn, i després l'altre; així  successivament fins que  troben un altre interès. Aquesta situació interactiva on hi ha acord a través de la construcció conjunta, afavoreix el desenvolupament de les capacitats i augmenta el coneixement.




















dimarts, 2 d’octubre del 2018

Oportunitats

Les trobades amb les famílies  són sempre oportunitats...
Al setembre tenim la primera trobada del curs, una trobada on tenim molta cura dels detalls  i a on pensem en crear un espai amable que aculli a les famílies i les faci sentir com a casa.
Una trobada plena de moments i situacions pensades per donar veu a les famílies, per escoltar-les, conèixer-les, compartir amb elles... oportunitats d'establir ponts de confiança d'iniciar un treball conjunt a on poder acompanyar més i millor als infants.










Paraules que diuen molt

En la nostra professió, ens trobem en un procés viu, en continu canvi... on la reflexió no només afecta el que es pot veure, sinó també  les paraules que fem servir.
És per aquest motiu que nosaltres a "aquests primers dies d'escola" els hi diem procés de familiarització en comptes de període d'adaptació.
Quan parlem d'adaptació són els infants els que s'han d'adaptar a una situació en aquest cas a un espai físic, a unes persones adultes que no coneixen i a uns nens i nenes amb els quals haurà de compartir l'abans esmentat.
En canvi quan ens referim a  familiarització no només estan implicats els infants sinó també les famílies i nosaltres mateixes.
Igual succeeix amb la paraula període, que defineix un temps previst, mentre que procés parla de flexibilitat, la que ens permet ajustar-nos als ritmes i als temps de cada nen i nena.
Considerem que aquests primers dies formen part d'un procés de coneixement mutu on famílies, infants i educadores caminem junts fent possible el traspàs de confiança. Pensem que aquesta és la forma més amable que tenim de conèixer-vos, escoltant des del respecte, l'empatia, l'espera i l'acceptació.
És responsabilitat de tots humanitzar el procés i viure l'experiència com el que és: Un procés de vinculació.





divendres, 6 de juliol del 2018

Projecte: "Posicions i moviments autònoms dels infants"


És un estudi profund que ha  involucrat  als infants del grup d’1 a 2 anys. El projecte s'ha dut a terme dins de l’espai de referència  amb els elements, les estructures de fusta i materials que hi havia en el dia a dia.
La proposta va néixer a partir de l'observació motriu del propi grup on vam trobar la necessitat d'aprofundir en el coneixement de l'evolució motriu d'aquests infants. A més, es va introduir per primera vegada a l'espai una estructura de fusta (rampa-calaix) i ens vam interessar per conèixer les possibilitats d'aquest material, i si responia a les necessitats motrius dels infants.
Conclusió: "Aquest estudi ens ha permès conèixer, des del punt de vista motriu, el moment evolutiu en què es troba cada infant; i donar valor al respecte  cap als diferents ritmes, estratègies i recursos que fan servir els infants en la descoberta del seu cos."

"Hem pogut observar que l’estructura rampa-calaix ofereix moltes possibilitats de moviment i respon als interessos i les necessitats motrius dels infants."







"Des de l’Equip arribem a la conclusió que en aquests primers anys de vida és molt més enriquidor  anar  descalç, ja que els peus tenen més llibertat de moviment, més flexibilitat... i reben moltes més sensacions; és per això que hem decidit, en la quotidianitat del dia a dia, convidar als infants a anar sense sabates, sempre respectant a aquells que no els hi vingui de gust. Considerem aquesta reflexió prou important per integrar-la al nostre Projecte Educatiu."



dilluns, 2 de juliol del 2018

Els secrets de la llum



La llum com a element present a la natura i com a element artificial, permet una multiplicitat d'accions que combinades a través del joc, la ciència, l'art i la vivència són una oportunitat d'experimentació i creativitat.
Després d'haver observat uns infants investigant els reflexos que produïa la llum natural al entrar en contacte amb unes capses de metraquil·lat, decidim dissenyar uns ambients de llum en els espais de referència. Aquests ambients conjuntament amb els materials proposats, conviden als infants a actuar, transformar, pensar i descobrir en llibertat.

" La llum proporciona una visió diferent dels materials i per tant enriqueix l'experimentació  dels infants per aquest motiu decidim mantenir en l'espai de referència per oferir ambients rics en estímuls que ofereixin possibilitats d'interacció amb els món que els envolta. "  


                


El so forma part de les nostres vides...

Abans de néixer  ens arriben tots els sons que escolta la nostra mare, a més  del propi món sonor que el seu cos produeix: el batec del seu cor,la respiració, la digestió...
Durant aquest curs als espais dels grans hem observat com uns determinats infants han connectat amb el món sonor. Era  habitual observar-los  buscant la sonoritat dels materials que trobaven per l'espai, materials de la vida quotidiana  on la sonoritat es troba en el material, a través de la seva vibració, al copejar-lo, sacsejar-lo...
El nostre objectiu ha estat el de propiciar contextos provocadors que neixen dels interessos observats facilitant uns materials que poden afavorir-los .
Darrera de les provocacions hi ha una reflexió, una selecció de materials i unes hipòtesi que ens porten a aquestes conclusions :

" Els infants senten curiositat per descobrir els materials  que els envolten i per fer-ho experimenten totes les seves qualitats sensorials. Gaudeixen descobrint que a partir de la seva acció  els objectes  produeixen sons diferents... ritmes espontanis que sorgeixen de les seves emocions.
 Després d'haver acompanyat aquestes descobertes sonores, des de l'equip ens plantegem oferir un context sonor a l'espai exterior on els infants puguin donar continuïtat als seus interessos sonors ." 
















El moviment lliure i espontani

El moviment és inherent a la vida, gràcies a aquest descobrim l'entorn que ens envolta a nosaltres mateixos, els nostres límits...Pensem que el moviment i el cos és per a l'infant el que el llenguatge és per als adults,és el seu primer llenguatge i la seva manera d'expressar-se, de sentir i viure. Per tant ha de tenir un paper important en la vida quotidiana dels infants.
A través de l' observació detectem que alguns nens i nenes dels espais dels grans busquen constantment posar a prova al seu cos en diferents moments, diferents espais i amb diferents materials. És per aquest motiu que decidim crear un espai a l'exterior que els hi permeti donar resposta a les seves necessitats.
Després de compartir vídeos, imatges, observacions en equip arribem a la conclusió  que  "El moviment lliure i sense interferències  és molt important en els primers anys de vida.
 Els infants busquen constantment oportunitats per  descobrir les seves capacitats a partir de  noves formes de moviment.
El nostre paper és el de proporcionar un entorn favorable  que els hi permeti donar resposta a les seves necessitats."












dijous, 21 de juny del 2018

"La mà és acció: agafa, crea i de vegades pensa"

Un projecte que comença els primers dies d'escola, quan entrem en contacte amb els vostres fills i filles, quan comencem a observar-los i observar-les. És en aquests primers moments quan veiem nens i nenes gaudint del contacte amb la sorra amb les seves mans, braços, cames, peus...infants que fan rodolar el seu cos sobre aquesta per sentir-la en tota la seva extensió corporal, com  els impregna, fa pessigolles, els fa sentir, gaudir...

Durant tot el curs, l'equip d'educadores ens hem documentat, compartit, debatut, reflexionat al voltant de l'experimentació i el sentit del tacte, amb la intenció de crear una cultura compartida, per tenir totes el mateix llenguatge, per tenir la mateixa mirada, per acostar-nos millor al seu saber i poder donar continuïtat a allò que anàvem observant.

Contextos d'experimentació tàctil que han anat agafant forma segons el que elles, les quatre protagonistes ens anaven mostrant i que ens porta a nosaltres com a equip a fer les següents conclusions:

"La manera d'aprendre dels infants és a través de l'acció, fent, tocant, provant,  observant, sentint... i les seves mans són la clau per conèixer i tenir experiències cognitives.
Els infants necessiten moments de silenci per investigar, conèixer i involucrar-se en la descoberta del material; per tant, la persona que acompanya ha d'oferir un espai de tranquil.litat, respecte i escolta amb intervencions puntuals que provoquin en l'infant una reacció en la seva descoberta." 











diumenge, 17 de juny del 2018

La màgia dels forats



" Els infants aprenen descobrint, aprenen explorant, aprenen fent hipòtesis, buscant respostes a tot el que envolta la seva curiositat. En aquest sentit parlem de l'infant que aprèn activament, entrant en relació viva amb la realitat"
                                                                                                                                    Gino Ferri


El plaer per l'exploració és intrínsec en l'ésser humà, ja des de nadons veuen els objectes i desitgen desplaçar-se per agafar-los i posar-se en relació amb ells, mirant-los, fent-los rodolar, olorant-los...A mesura que els infants van creixent la seva exploració va més enllà ...
En aquest cas hem observat com uns determinats infants dels espais dels grans han mostrat un interès en investigar els forats... forats que trobaven en els  materials.
Per donar resposta a aquest interès decidim crear un ambient d'investigació de forats.
A partir de les interaccions que hem observat , l'equip ha arribat a la següent conclusió:

"Els infants es mostren encuriosits pel món que els envolta i un interès innat pels forats;  els hi  permeten descobrir la forma, la mida, la permanència dels objectes...   formular i comprovar hipòtesis, despertant la seva  curiositat i  capacitat d'investigació ."




diumenge, 3 de juny del 2018

Seguint el fil...

Queden pocs dies per acabar el curs, un curs  on les educadores que hem acompanyat als vostres fills i filles hem intentat construir quelcom que pogués ser significatiu...i què pot ser més significatiu que allò que els apassiona, allò que els interessa, allò que els fa vibrar.


És per aquest motiu que el nostre estar ha sigut sempre des de la presència, des de l'aquí i l'ara per poder observar i captar tot allò que els emociona.

En els propers dies us anirem mostrant els processos que hem sabut captar, moments a on els vostres fills i filles coneixien, descobrien, experimentaven amb la passió que caracteritza la infància.

La nostra intenció sempre ha estat la de crear propostes, ambients, contextos pensats i reflexionats en equip per poder donar continuïtat als interessos observats, i acompanyar-los des del respecte i l'escolta creant espais de temps per a la investigació.


divendres, 11 de maig del 2018

La música ens acompanya

El passat dijous 26 d' abril vam rebre la visita de dos professors  de l'Escola Municipal  de Música de Mataró.
La música ens va transportar a un país màgic a través de les melodies i acords d'un violí i un acordió.



L'emoció i concentració es reflectia a les seves cares... poder veure, tocar i sentir un instrument tan a prop, reconèixer acords d'algunes cançons tradicionals que cantem a l'escola ... i sobretot tenir l'oportunitat de compartir amb la seva família, educadora, companys i companyes una experiència tan enriquidora.





"La música expressa el que no es pot dir amb paraules i allò que és impossible romandre en silenci."







Obrim l'escola per compartir i enriquir-nos

Durant aquest mes d'abril hem rebut a l'escola la visita de l'equip d'educadores de l'EBM Els Garrofers. Una trobada amb companyes i alhora professionals de l'educació,  que ens va permetre  donar visibilitat als nostres espais, materials, documentacions...la nostra manera de fer. Una trobada  per  compartir i conèixer, des del respecte, altres realitats,  punts de vista,  projectes... que ens  convida  a  reflexionar i a replantejar-nos situacions del dia a dia a l'escola  per millorar la nostra tasca educativa.



 Totes amb un objectiu comú, continuar treballant per oferir als infants  contextos i vivències  que els enriqueixin com a persones,  oferint una educació de qualitat.







divendres, 27 d’abril del 2018

La Diada de Sant Jordi

Dilluns 23 d'abril, un matí de primavera, tot preparat per a  celebrar la Diada de Sant Jordi a l'escola, pares, mares, avis, àvies ...infants i educadores. A l'espai exterior envoltat d'un entorn natural, les famílies fan  la representació  de la llegenda de Sant Jordi per a tothom,  gaudim amb una princesa  valenta i atrevida, un drac perdut que no sabia tornar a casa i un Sant Jordi que els ajuda.

Posteriorment  el gegant de l'escola, en Jordi, i el drac ens fan passar una bona estona  ballant  les cançons dels personatges de la llegenda i al ritme de la música dels gegants. Els  infants més atrevits  proven de ficar-se dins del drac! 



També una parada de contes  que convida a  les famílies i llurs infants  a compartir i gaudir durant una bona estona  de les seves imatges i  la màgia de cadascuna de les seves  històries.




Gràcies famílies per aquesta Diada de Sant Jordi, sense vosaltres i els vostres infants no hauria estat possible !!! 


dilluns, 9 d’abril del 2018

La documentació pedagògica.

"Documentar significa donar força a la veu dels infants i de les famílies i de les educadores compromeses a comunicar tot allò que escolten i interpreten."
                                                                                                                  Gallardini.

La paraula documentar significa "donar prova, ratificar, comunicar quelcom que es considera important o significatiu."... Per a nosaltres documentar és el desig profund de conèixer als infants, de ser capaces d'escoltar-los, de sentir-los i respectar-los en  la seva l'essència."

La documentació ens ajuda a donar visibilitat a processos, relacions, interaccions, emocions...rastres de la vida dels infants, de cada persona, de cada grup, una oportunitat de donar a conèixer  la nostra imatge d'infància, d'adult i d'escola.

 El fet de documentar a més de mirar i escoltar els infants comporta un treball en equip, perquè sobre allò documentat cal un diàleg, cal que l'altre pugui comprendre, cal estar disposat a despullar-se i a acceptar la crítica... cal una construcció en equip.


Els infants sovint ens ensenyen a aprendre de la vida quotidiana. Observant-los aprenem a valorar l'encant de la quotidianitat, a reconèixer el valor de les petites coses i a descobrir la bellesa allà on no l'esperàvem... és per aquest motiu que sentim la necessitat, fins i tot el deure, de fer públic allò que passa a l'escola... és per això que documentem.





dissabte, 31 de març del 2018

Un matí de Setmana Santa...

"Cap mestre, cap pedagog ni cap mare ni pare no podrà tenir sol, més idees ni idees millors de les que un grup de persones que dialoga pot arribar  produir"
                                                                              David Altimir.
                       

El passat dimecres 28 d'abril vam compartir famílies, infants i educadores una trobada on entre tots  i totes hem creat uns nous elements que possibilitaran noves experiències de moviment al jardí.
Amb aquest compartir, es continua el treball conjunt, la co-responsabilitat que tenim cap als infants... un pas més cap a la transformació educativa que estem vivint tots plegats.

Gràcies famílies per fer-ho possible!!!









Explorem la bobina





Tenim a l'espai de referència dels petits aquest material. La bobina de fusta ofereix moltes possibilitats als infants: explorar, manipular, investigar, inventar, imaginar...


Els infants poden pujar sobre ella i imaginar que és un cavall,  desplaçar-la o fer-la rodolar.

 Què interessants són els forats! Poden mirar a dins, ficar diferents materials...


 ... i  fins i tot poden trobar  un company a l'altra banda del forat







dimecres, 7 de març del 2018

Investigacions científiques amb neu.

Aprofitem la iniciativa d'una mare dels espais dels grans, que ens acosta part de la neu que hi ha al seu cotxe, per omplir unes safates i fer una experimentació improvisada.
En Lluc es mostra molt concentrat investigant les propietats de la  neu, a partir del tacte i l'observació  amb la lupa; comprova com  canvia d'estat fent aquesta verbalització: "Se ha hecho agua".



En contacte amb la natura i els seus elements és possible observar, descobrir, conèixer i apropiar-se del que esdevé important i significatiu pels infants, "què els interessa i com els hi podem oferir".