Pàgines

divendres, 23 de febrer del 2024

Les relacions, una oportunitat per créixer

Quan els infants són tractats amb amabilitat i respecte aprendran a tractar als altres amb respecte i amabilitat”    A. Brill

Les primeres relacions que estableix l’infant són amb la persona o persones que el cuiden, garanteixen el seu benestar, li aporten seguretat i tranquil.litat…creant un vincle afectiu. Al llarg de la seva vida, s’anirà relacionant amb altres persones alhora que anirà formant part de diferents grups socials. L’escola i la família són dos agents socials importants per a l'infant.

Durant els primers anys de vida, l’infant van configurant la seva personalitat i identitat, desenvolupant les seves capacitats intel.lectuals, afectives, motrius i de comunicació; i ho fa a partir de la interacció amb les persones més properes i el seu entorn més immediat.



A l’escola l’infant necessita establir un vincle afectiu segur i de confiança amb les persones educadores de referència per començar a interactuar de forma lliure i espontània amb altres infants, adults i explorar descobrint els materials i diferents espais. La manera de relacionar-se amb els altres respon al moment maduratiu de cada infant sent capaç d’acceptar el contacte corporal, compartir mirades, gestos, somriures de complicitat i tendresa, plors...sovint buscant la resposta o reacció de l’altre. En el dia a dia a l’escola la socialització dels infants va evolucionant al ritme de cadascú. A mesura que l’adquisició de la parla a poc a poc es va adquirint, van sorgint paraules i petites expressions. Les normes de convivència van ocupant progressivament més presència, permetent passar dels moments individuals d’observació i acció, a aquells que són compartits amb els altres.



En la relació entre iguals poden aparèixer les complicitats i també els petits conflictes. Entendre que la joguina amb què juga un company o companya i que desperta l’interès de l’infant s’ha de respectar, pot ser una situació complexa de gestionar pel seu moment evolutiu, arribant a accions com empentes, mossegades... que poden molestar a l’altre. Són moments delicats que formen part del diàleg entre els infants per l’absència encara del llenguatge i d’autoregulació emocional. Moments que els adults acompanyem posant paraules als fets i a les emocions sorgides; i mostrant models de relació respectuosos i saludables per als infants.


Tots els escenaris de relació generen experiències riques i suposen una oportunitat de creixement per a l’infant.



diumenge, 4 de febrer del 2024

Els llibres com a vincle entre infants i adults

Els éssers humans estem immersos en un univers de paraules abans de néixer. La importància de la parla en el nadó és cabdal, doncs sabem que per aprendre una llengua cal haver sentit parlar algú. 

Els contes satisfan la curiositat de l’infant i alhora accedeixen al coneixement d’una manera senzilla. 

En les primeres etapes podem oferir als infants contes que juguin amb la musicalitat de les paraules i el contacte, a ells els agrada allò que torna i els permet anticipar-se. Cançons de bressol, jocs de falda ... on les paraules agafen ritmes, modulacions de to i posen en joc el llenguatge. 

També són adequats els Pre-libris, llibres sense text, de roba, plàstic, cartró dur o fins i tot de fusta, manipulables i segurs per a l’infant que els explora amb tots els sentits, amb textures o forats.  

Des del primer any de vida l’infant participa amb tot el seu cos en la lectura. 




Més endavant, quan es reconeix, podem mostrar-li llibres on es desenvolupin situacions quotidianes que l’infant pot anar identificant, llibres fotogràfics o aquells que giren entorn de la descoberta del propi cos

Llegir contes i compartir estones de lectura d’imatges amb els nostres infants els aporta un gran nombre de beneficis:

Ajuda a desenvolupar la imaginació i la creativitat alhora que potencia que entenguin el món que els envolta, afavoreix el gust per la lectura, la capacitat d’atenció plena i potencia que enriqueixin la llengua i adquireixin vocabulari, entre moltes d’altres ...

És imprescindible doncs, la disponibilitat de l’adult en aquests primers moments d’intercanvis que els acompanyi posant-hi paraules. 

 


 

 

 

Els llibres per a infants també els poden ajudar a comprendre les primeres situacions que viuen en la quotidianitat com és la separació amb el familiar que l’acompanya a l’escola, el control d’esfínter, el moment d’anar a dormir… a través del descobriment del joc del tat amb llibres joc o amb solapes.

 

 


 

Així doncs, deixem-nos acompanyar pels llibres 

i compartim estones plenes de màgia en el dia a dia.