divendres, 20 de desembre del 2024
dimecres, 27 de novembre del 2024
Els drets dels infants
"El nostre deute d'educadors és guanyar per a ells el dret a ser infants".
Janusz Korczak
Com cada any, quan s'acosta el 20 de novembre des de l'equip pensem i organitzem la celebració del dia dels drets dels infants. Per a nosaltres, educadores que acompanyem aquests primers anys de vida, suposa una oportunitat per transmetre a tota la comunitat educativa (pares, mares, avis i àvies…) una cultura d'infància que garanteix la cura i el benestar d’aquesta etapa.
En el dia a dia a l’escola acompanyem projectant els drets dels infants:
El dret al joc, a descobrir el món que els envolta a partir de la pròpia acció i vivència. Disposant del temps que necessiten per tocar, manipular, investigar, observar, olorar... des de la curiositat que desperta tot el que és desconegut.
El dret a la interacció amb els altres fora del seu entorn familiar, a compartir moments, vivències, petites històries... amb els iguals i altres persones adultes.
Dret a la higiene, l'alimentació i al descans per donar resposta a les necessitats bàsiques; on la confiança, el vincle, el respecte i l’autonomia prenen protagonisme per garantir el benestar personal.
Dret al respecte, amb un acompanyament que ofereix el temps que necessita, que dona marge a poder fer, a ser escoltat i acceptat tal com ets.
Dret a ser estimat, a sentir-se important per a l'altre. A formar un vincle que dona seguretat, confiança i equilibri emocional per poder obrir-se al món.
Drets que hem compartit al vestíbul a través d'un visionat d'imatges captades en la quotidianitat viscuda a l'escola.
Amb la col.laboració de la comunitat educativa (mares, pares, avis, àvies...) omplim "L'anell dels desitjos" amb una pluja de paraules que ens traslladen als drets que han d'acompanyar sempre a la infància per garantir el seu benestar i creixement integral.
Gràcies famílies per fer-ho possible!!!
dimecres, 20 de novembre del 2024
Arriba la tardor
dimecres, 6 de novembre del 2024
El descans
Dels 0 als 3 anys els infants experimenten molts canvis, tant a nivell físic com a nivell maduratiu del cervell.
Se sap que tant l’activitat física, essencial en aquesta etapa de la vida, com l’activitat mental i la capacitat de concentració i atenció, generen cansament en l’infant.
Per recuperar-se del cansament els infants necessiten descansar. I dormir i descansar van de la mà, com més petit és l’infant més hores de son necessita.
El nivell de descans i la qualitat de la son influeixen directament en el desenvolupament físic i intel·lectual. A part, un bon descans influeix en el seu despertar, de bon humor i amb ganes d’afrontar el nou moment del dia.
És important que com adults que acompanyem els infants sapiguem també com acompanyar i afavorir el descans, donant-li a aquest espai el temps i la importància que mereix, mostrant una actitud curosa cap a l’infant.
Perquè els infants adquireixin uns hàbits saludables de son, és molt recomanable establir rutines que ens portin cap a la transició de l’activitat cap a la tranquil·litat del descans.
Posar una música suau, rebaixar els llums i estímuls visuals de l’ambient, prendre un bany i sopar d’hora, com també llegir un conte abans d’anar a dormir són elements que ajuden a baixar bioritmes i a l’infant a situar-se en l’espai i el temps i entendre que ve el moment del dia en que s’ha de descansar.
És molt recomanable evitar les pantalles, com a mínim, una hora abans d’iniciar tot aquest ritual per tal d’evitar una sobreestimulació cerebral que ens portarà a un descans poc efectiu.
Poc a poc aquestes rutines esdevindran hàbits i faran que l’infant entri més lleugerament en la fase de descans.
Distribució de les hores de son
En general, segons l'edat dels vostres fills, podem dir el següent:
els nadons (fins a 4 mesos) necessiten de 14 a 17 hores totals de son al dia,
els lactants (dels 4 mesos a l'any) necessiten de 12 a 15 hores totals de son al dia i
si tenen entre 1 i 3 anys necessiten de 10 a 13 hores totals de son al dia.
Font: Departament d’educació Generalitat de Catalunya.
divendres, 4 d’octubre del 2024
Un somni...
Tot somni comença per un desig de benestar, de progrés, de creixement, i pot contenir en si la definició de ser una aventura. Convertir-se en mare o pare, té a veure amb aquest desig,.. veure créixer als fills-filles que són un somni.
Aquesta aventura, ens pot fer pensar en el pas d’iniciar un nou camí...d’iniciar l’escola. I és que començar l’escola és un pas important, una conquesta de l’infant cap al món, cap a les relacions, cap al joc, cap a la descoberta d’un mateix i de l’altre...
Podem pensar que l’infant
té una vivència nova en un espai nou que, a poc a poc, se’l va fent seu i amb
això tot el que l’acompanya: atrevir-se, créixer, descobrir, conèixer, viure
noves experiències...
I des d’aquí acompanyarem aquesta aventura obertes a sorprendre’ns de nou i, de ben segur, a quedar-nos impregnades de la bellesa i l’alegria de tot allò que comença.
dimecres, 11 de setembre del 2024
Que mai s'apagui la llum de la Llàntia...
Un curs més, obrim les portes de la nostra escola, amb el desig de compartir l’inacabable entramat de relacions que sorgeixen dia rere dia, entre les persones que formen part de la nostra comunitat.
Una escola que es viu amb tot el cos, amb tots els sentits...una
escola plena de vida, de primeres vegades, de reptes, de tocar
el món amb les mans i d’explorar-ho amb tots els sentits, sobretot el de la meravella.
Aquests primers dies hem tingut l’oportunitat de
conèixer-nos i d’iniciar el que serà la
nostra història de vida.
Des de l’equip, agraïm...
A les famílies, cada dia ens
confieu el que més estimeu, de vosaltres sentim la confiança que ens
permet avançar.
Als infants, perquè seran els que donaran sentit a tot el procés de vida que viurem.
A les companyes, amb vosaltres
ens emocionem al parlar d’infància i amb vosaltres sentim que és possible el
que sembla impossible.
Amb aquesta energia d’agraïment, us donem la benvinguda i us
esperem il·lusionades per dibuixar el que serà la nostra història de vida.
divendres, 21 de juny del 2024
A reveure
Ara que arriba l'estiu, tombem la vista enrere i veiem que els mesos han passat fent que finalitzi un altre curs. Durant aquest, hem compartit moltes vivències que ens han fet créixer d’alguna manera. Ens hem emocionat, rigut, plorat, ens ha acompanyat l’alegria, la tristesa, la sorpresa… totes aquestes emocions han estat necessàries per al procés de vida de cadascuna de les persones hem compartit aquesta etapa.
Les pertinences que han acompanyat als infants a viure totes aquestes experiències tornen a casa; la muda de recanvi que els feia retornar al benestar després d'haver-se mullat o embrutat, el xumet que calmava en els moments necessaris, el nino que ha acompanyat en moments de descans o vulnerabilitat, les seves fotos que tant els ha agradat mirar, i els ha fet sentir que pertanyien a aquell grup... poc a poc els espais es van buidant i apagant, per deixar pas a què es tornin a omplir de vida a la tornada.
I les famílies... gràcies per confiar en l'equip, per deixar-nos acompanyar durant tot aquest temps els vostres tresors més estimats, gràcies per formar part de l'escola. Gràcies a L'AFA per tota la seva implicació i dedicació... per estar sempre disponible. I per acomiadar-se, l'AFA de l'escola d'enguany, ens ha volgut regalar un vídeo com a record de la festa de final de curs que vam compartir infants, famílies i educadores.
dimarts, 11 de juny del 2024
Ser lliure, jugar lliure
Com a adults molt sovint volem quantificar i/o definir en paràmetres qualificatius el progrés de l'infant. Observar-lo des d'una mirada holística, on cada petita fita que s'ha proposat ha esdevingut un aprenentatge que l'anima a continuar investigant per a créixer en el seu ser i en el seu saber, ens portarà, inevitablement, a valorar el procés, a valorar tot allò que ha fet per arribar fins on és ara.
Cada infant és únic i diferent, i cadascú amb el seu propi ritme és l’enginyer dels seus propis aprenentatges, aprofundint en allò que el fa vibrar i que li provoca una emoció, que l’encoratja per endinsar-se en el seu projecte i la seva recerca.
El joc lliure de l’infant esdevé una font d’aprenentatges que parteix de la seva curiositat on l’adult es perfila com a observador, intervenint en la justa mesura per no interferir, pensant i proporcionant els materials, espais i contextos per donar continuïtat als interessos mostrats perquè els aprenentatges dels infants siguin significatius.
Ha estat un plaer acompanyar i veure créixer a tots els infants i les seves famílies que han estat a l'escola al llarg d'aquest curs 2023-2024.