Pàgines

dijous, 21 de juny del 2018

"La mà és acció: agafa, crea i de vegades pensa"

Un projecte que comença els primers dies d'escola, quan entrem en contacte amb els vostres fills i filles, quan comencem a observar-los i observar-les. És en aquests primers moments quan veiem nens i nenes gaudint del contacte amb la sorra amb les seves mans, braços, cames, peus...infants que fan rodolar el seu cos sobre aquesta per sentir-la en tota la seva extensió corporal, com  els impregna, fa pessigolles, els fa sentir, gaudir...

Durant tot el curs, l'equip d'educadores ens hem documentat, compartit, debatut, reflexionat al voltant de l'experimentació i el sentit del tacte, amb la intenció de crear una cultura compartida, per tenir totes el mateix llenguatge, per tenir la mateixa mirada, per acostar-nos millor al seu saber i poder donar continuïtat a allò que anàvem observant.

Contextos d'experimentació tàctil que han anat agafant forma segons el que elles, les quatre protagonistes ens anaven mostrant i que ens porta a nosaltres com a equip a fer les següents conclusions:

"La manera d'aprendre dels infants és a través de l'acció, fent, tocant, provant,  observant, sentint... i les seves mans són la clau per conèixer i tenir experiències cognitives.
Els infants necessiten moments de silenci per investigar, conèixer i involucrar-se en la descoberta del material; per tant, la persona que acompanya ha d'oferir un espai de tranquil.litat, respecte i escolta amb intervencions puntuals que provoquin en l'infant una reacció en la seva descoberta." 











diumenge, 17 de juny del 2018

La màgia dels forats



" Els infants aprenen descobrint, aprenen explorant, aprenen fent hipòtesis, buscant respostes a tot el que envolta la seva curiositat. En aquest sentit parlem de l'infant que aprèn activament, entrant en relació viva amb la realitat"
                                                                                                                                    Gino Ferri


El plaer per l'exploració és intrínsec en l'ésser humà, ja des de nadons veuen els objectes i desitgen desplaçar-se per agafar-los i posar-se en relació amb ells, mirant-los, fent-los rodolar, olorant-los...A mesura que els infants van creixent la seva exploració va més enllà ...
En aquest cas hem observat com uns determinats infants dels espais dels grans han mostrat un interès en investigar els forats... forats que trobaven en els  materials.
Per donar resposta a aquest interès decidim crear un ambient d'investigació de forats.
A partir de les interaccions que hem observat , l'equip ha arribat a la següent conclusió:

"Els infants es mostren encuriosits pel món que els envolta i un interès innat pels forats;  els hi  permeten descobrir la forma, la mida, la permanència dels objectes...   formular i comprovar hipòtesis, despertant la seva  curiositat i  capacitat d'investigació ."




diumenge, 3 de juny del 2018

Seguint el fil...

Queden pocs dies per acabar el curs, un curs  on les educadores que hem acompanyat als vostres fills i filles hem intentat construir quelcom que pogués ser significatiu...i què pot ser més significatiu que allò que els apassiona, allò que els interessa, allò que els fa vibrar.


És per aquest motiu que el nostre estar ha sigut sempre des de la presència, des de l'aquí i l'ara per poder observar i captar tot allò que els emociona.

En els propers dies us anirem mostrant els processos que hem sabut captar, moments a on els vostres fills i filles coneixien, descobrien, experimentaven amb la passió que caracteritza la infància.

La nostra intenció sempre ha estat la de crear propostes, ambients, contextos pensats i reflexionats en equip per poder donar continuïtat als interessos observats, i acompanyar-los des del respecte i l'escolta creant espais de temps per a la investigació.