Pàgines

dimecres, 27 de desembre del 2023

dimarts, 5 de desembre del 2023

Els Drets dels Infants

 La vida és plena d'oportunitats per viure, conviure, crèixer, inventar, descobrir, relacionar-nos... i si aquestes oportunitats no fossin qüestionables? I si fossin situacions de ple dret?

I si ens les neguessin?



Quan parlem d'infància de vegades, no es dona el valor que li correspon. Sovint vivim, observem situacions i escoltem discursos per part de diferents persones que tracten l'infant com a persona de "segona". Com algú a mig fer fins que arriba a ser persona adulta. 

Tot i que fa temps que l'escola i molts altres medis reivindiquem i està demostrat que és una etapa de la vida de ple valor i on comença TOT, encara avui en dia podem observar com el món n'és ple de situacions que no es corresponen a una infància plena... una infància amb DRETS.

I què vol dir una infància amb drets?

Quan busquem a wikipèdia ens diu que: 

"Els drets de la infància (o drets del nen) són drets que posseeixen els nens, nenes i adolescents per la simple raó de néixer. Són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles per a una bona infància, per tant són obligratoris. Aquests drets es troben recollits a la Convenció sobre els Drets de l'Infant. Aquests drets estan traduïts a tots els idiomes per tal que tothom els pugui comprendre."

A l'escola vetllem perquè els infants puguin gaudir d'aquests drets que li corresponen per LLEI. 

Nosaltres posem valor a tots aquells que com a escola podem custodiar com:

  • El dret a la llibertat
  • El dret a la protecció i afecte
  • El dret a l'alimentació
  • El dret al joc
  • El dret a la igualtat
Tot i així, volem donar ressò a un dret en concret que creiem que ens toca de prop tant per societat com per escola inclusiva...

EL DRET A LA INCLUSIÓ


Tot infant amb diversitat funcional té dret a una educació i atenció especial. 
Creiem que si hem de vetllar pels drets anteriors no podem oblidar aquells infants que necessiten especialment ser mirats amb ulls d'amor, de protecció i també d'infant potent com a qualsevol altre. 

L'escola és una oportunitat de creixement i aprenentatge, on tothom hi hauria de tenir cabuda. Som persones diverses com la diversitat de la natura que conviu en harmonia, per tant nosaltres hem de conviure i donar l'oportunitat a TOTS els infants d'una educació adaptada a les seves necessitats.





Els infants amb diversitat funcional, són infants potents, que la seva mirada o gest ens pot dir més que les paraules i que tenen tot el dret del món a viure, conviure, crèixer, inventar, descobrir, relacionar-se i SER VISTOS amb els mateixos ulls de persona amb POTÈNCIA. De persona que crea i transforma el seu entorn. 

Perquè nosaltres sabem de primera mà, que els infants amb diversitat funcional ens han ensenyat molt més del que nosaltres podriem ensenyar-los a ells. 
Per això creiem en una societat i escola inclusiva, on TOTHOM formi part i hi tingui cabuda.

En aquest dia dels drets dels infants l'escola s'engalana amb un vídeo commemoratiu als drets anteriorment esmenetats i amb imatges que el reforcen. On la seva projecció fa aturar mirades, crea sospirs, emociona i deixa entreveure somriures




També ho acabem englobant tot amb l'arbre de la vida. On cada família pot escriure un desig per a la infância. 



Com va dir l'Eva Sargatal en l'escrit commemoratiu dels 20 anys dels drets dels infants a la pàgina web de l'Associació de Mestres Rosa Sensat: 


No n'hi diguem amor! Atrevim-nos i diguem-n'hi deure!

divendres, 10 de novembre del 2023

La festa de benvinguda i la Castanyada



L’escola Bressol representa un dels primers passos en la socialització de l’infant i llurs famílies. Dins la quotidianitat del dia a dia a l’escola bressol es teixeixen xarxes de coneixença i amistat que en alguns casos arribaran a durar tota la vida.

La presència de les famílies a l’escola és primordial per a construir els ponts de confiança i respecte que acompanyen la criança de la petita infància.

Establir uns canals de comunicació i participació per a les famílies és part indispensable perquè tots el membres de la comunitat educativa ens puguem sentir vinculats al projecte i ens en puguem  part. Sentir que pertanyem a aquest espai que ens acull cada dia.

Per aquest gran fi, l’AFA ha tingut una iniciativa molt bonica; organitzar una festa de benvinguda a les famílies de nova incoporació.


Les festes són espais on les famílies i infants, les educadores i tota la comunitat educativa, podem compartir un moment de trobada més distès i informal.

En aquesta ocasió, hem pogut compartir per primera vegada durant aquest curs el ball del nostre gegant, en Jordi.

Els infants, meravellats, l’han pogut veure ballar i acostar-s’hi amb la proximitat de l’estima de les seves famílies.



La festa ha tingut propostes per totes les edats i també berenar saludable que ens ha omplert la panxa per poder continuar gaudint i compartint aquesta trobada.




Aprofitant la proximitat de la festa de La Castanyada, l’AFA ha preparat una panera amb fruits de la tardor, elements característics d’aquesta festa tan nostra i algun detall més.

Les famílies entusiasmades hi han participat i quan unes mans innocents n’han extret el número de la família guanyadora ho han celebrat amb gran alegria.




Els infants han gaudit observant com les seves persones de referència i les seves famílies comparteixen mirades, somriures, petites converses, bromes i rialles en els espais que els son habituals en el seu dia a dia a l’escola.



Ha estat un plaer per tots i totes, compartir la primera festa del curs, organitzada amb tan de gust i dedicació, per donar la benvinguda a les famílies que ja formen part del projecte educatiu de l’escola.

En els dies següents, hem rebut la visita d’una castanyera molt simpàtica.

Una vegada més, amb la col·laboració de les famílies, hem pogut acostar La Castanyera als infants que se la miraven d’allò més encuriosits.

Han pogut ballar amb ella, acostar-s’hi segons la seva voluntat i conèixer, manipular i tastar les fruites de la tardor.




Gràcies famílies per fer-ho possible.

dijous, 9 de novembre del 2023

L'exterior, un espai ple d'oportunitats

 L'espai exterior és un entorn privilegiat ple d'experiències estimulants. Tots els infants, cadascú al seu ritme i segons els seus interessos, gaudeixen d'aquest espai. És per això que cada dia hi preparem diverses propostes de joc, descoberta, amagatalls... que conviden als infants a explorar, inventar, crear, trobar-se i jugar amb llibertat, afavorint-los a ser protagonistes dels seus propis aprenentatges, en un entorn atractiu i afectiu.





Aquestes propostes reforcen el desenvolupament de les seves potencialitats, així com els processos de socialització i individualització, fent possible poder escollir de forma autònoma i de manera individual, o amb els iguals, quins són els propis interessos, les seves necessitats d'aprenentatge, fent ús de la seva imaginació. Sempre amb  l'acompanyament  de les educadores des de la mirada i la presència... per donar seguretat i resposta a les necessitats i demandes dels infants.






Una altra riquesa d'aquest espai és el contacte directe amb elements de la natura, que els ofereix elements i experiències molt gratificants, com pot ser l'observació d'insectes, del vol dels ocells, de l'olor d'una flor... o l'observació de fenòmens naturals com la pluja, el vent, el sol, el joc amb el fang després d'un dia de pluja...





A més a més, a l’exterior es pot donar l’anomenat “joc del risc”. Mitjançant el joc arriscat, els infants es preparen per tractar els riscos i perills reals, és una experiència seriosa de gestió de riscos. Prendre decisions sobre si pujar o no aquell arbre els ajuda a prendre consciència de sí mateixos i posar a prova, a partir d’aquests reptes, les seves capacitats.



Tot això els proporciona noves oportunitats d'experimentació i els facilita la descoberta del món que els envolta i la interacció amb ell, alhora que desenvolupen les seves capacitats



"A vegades ens esforcem a aconseguir activitats estimulants sense adonar-nos de la gran quantitat d'estímuls que pot oferir l'espai exterior de manera natural".

                                                                                                              Penny Ritschter






dilluns, 2 d’octubre del 2023

La importància de les mans

 “ El que fa la mà, la ment ho recorda”.

Maria Montessori

 En aquests primers dies d’escola, les famílies heu pogut acompanyar als vostres infants i observar de primera mà com les vostres filles i fills necessiten la vostra disponibilitat i presència per donar-los la seguretat necessària per iniciar un nou camí a l’escola.  

Cada paraula i cada gest corporal i de les mans, han sigut importants per compartir moments de joc junts, per acollir les noves emocions i sentiments que han sorgit, per donar seguretat per descobrir nous materials, ambients, adults, infants, maneres de fer i viure, per acomiadar-se, o retrobar-se... per acompanyar-los en aquesta nova vivència.



Educadores,  personal de reforç i pràctiques acompanyem,  procurem donar resposta a  les necessitats dels infants, a través de les nostres paraules comprensives i gestos amables i agradables per acollir i validar les emocions sorgides a les diferents situacions.



Amb el pas del temps hem pogut observar com els infants  poden sostenir quedar-se sense acompanyament familiar, obrint-se, explorant el material, donant significat a les seves accions, fent, desfent, posant, traient, agafant, deixant, apilant, empenyent...  Habitant l’espai cadascú al seu ritme, sense presses.




En el seu joc, els infants s’han trobat amb els seus iguals, compartint jocs, complicitats, materials... i també amb els adults, demanant acompanyament, consol, mostrant les seves descobertes... iniciant la construcció de nous vincles afectius.




Aquest procés de vinculació entre infants, famílies i educadores requereix temps, presència, disponibilitat, comprensió, acceptació, validació, paciència... Us volem agrair a tots i totes el fet de formar-ne part i fer-ho possible!!!.

dijous, 14 de setembre del 2023

L' essència dels primers dies...

Un cop passades les vacances d’estiu, l’escola es va omplint de vida...una vida que ens agrada, que ens il·lusiona, que ens ofereix oportunitats, que ens fa retrobar-nos amb persones que compartim un compromís vers la infància. On els espais, ambients i materials es van col·locant pensant i cuidant a on fer-ho,  i, on tenen lloc les primeres trobades que ens permeten començar a conèixer-nos infants i famílies.


Cada família té la seva pròpia cultura, la seva realitat singular, les seves pors, fortaleses, el seu sentit de la pertinença...aquestes primeres trobades, pretenen promoure en els nens i nenes una coherència que procurarà el seu benestar.


La comunitat l’anirem construint gràcies a l'estar, al ser-hi, al compartir. Els espais de trobada  possibilitaran  aquests moments de reflexió entre els adults que acompanyarem a la infància.


Aquesta reflexió pedagògica ens fa pensar, observar, revisar i enfocar la necessitat de la infància en aquests primers dies on comença la convivència. Per aquest motiu us  convidem a què us regaleu la possibilitat de descobrir i gaudir des de la posició d’observadors i acompanyants durant aquests primers dies d’escola dels vostres fills i filles.


Benvinguts i benvingudes... us esperem il·lusionades per dibuixar el que serà la nostra història de vida.