Pàgines

divendres, 6 de juliol del 2018

Projecte: "Posicions i moviments autònoms dels infants"


És un estudi profund que ha  involucrat  als infants del grup d’1 a 2 anys. El projecte s'ha dut a terme dins de l’espai de referència  amb els elements, les estructures de fusta i materials que hi havia en el dia a dia.
La proposta va néixer a partir de l'observació motriu del propi grup on vam trobar la necessitat d'aprofundir en el coneixement de l'evolució motriu d'aquests infants. A més, es va introduir per primera vegada a l'espai una estructura de fusta (rampa-calaix) i ens vam interessar per conèixer les possibilitats d'aquest material, i si responia a les necessitats motrius dels infants.
Conclusió: "Aquest estudi ens ha permès conèixer, des del punt de vista motriu, el moment evolutiu en què es troba cada infant; i donar valor al respecte  cap als diferents ritmes, estratègies i recursos que fan servir els infants en la descoberta del seu cos."

"Hem pogut observar que l’estructura rampa-calaix ofereix moltes possibilitats de moviment i respon als interessos i les necessitats motrius dels infants."







"Des de l’Equip arribem a la conclusió que en aquests primers anys de vida és molt més enriquidor  anar  descalç, ja que els peus tenen més llibertat de moviment, més flexibilitat... i reben moltes més sensacions; és per això que hem decidit, en la quotidianitat del dia a dia, convidar als infants a anar sense sabates, sempre respectant a aquells que no els hi vingui de gust. Considerem aquesta reflexió prou important per integrar-la al nostre Projecte Educatiu."



dilluns, 2 de juliol del 2018

Els secrets de la llum



La llum com a element present a la natura i com a element artificial, permet una multiplicitat d'accions que combinades a través del joc, la ciència, l'art i la vivència són una oportunitat d'experimentació i creativitat.
Després d'haver observat uns infants investigant els reflexos que produïa la llum natural al entrar en contacte amb unes capses de metraquil·lat, decidim dissenyar uns ambients de llum en els espais de referència. Aquests ambients conjuntament amb els materials proposats, conviden als infants a actuar, transformar, pensar i descobrir en llibertat.

" La llum proporciona una visió diferent dels materials i per tant enriqueix l'experimentació  dels infants per aquest motiu decidim mantenir en l'espai de referència per oferir ambients rics en estímuls que ofereixin possibilitats d'interacció amb els món que els envolta. "  


                


El so forma part de les nostres vides...

Abans de néixer  ens arriben tots els sons que escolta la nostra mare, a més  del propi món sonor que el seu cos produeix: el batec del seu cor,la respiració, la digestió...
Durant aquest curs als espais dels grans hem observat com uns determinats infants han connectat amb el món sonor. Era  habitual observar-los  buscant la sonoritat dels materials que trobaven per l'espai, materials de la vida quotidiana  on la sonoritat es troba en el material, a través de la seva vibració, al copejar-lo, sacsejar-lo...
El nostre objectiu ha estat el de propiciar contextos provocadors que neixen dels interessos observats facilitant uns materials que poden afavorir-los .
Darrera de les provocacions hi ha una reflexió, una selecció de materials i unes hipòtesi que ens porten a aquestes conclusions :

" Els infants senten curiositat per descobrir els materials  que els envolten i per fer-ho experimenten totes les seves qualitats sensorials. Gaudeixen descobrint que a partir de la seva acció  els objectes  produeixen sons diferents... ritmes espontanis que sorgeixen de les seves emocions.
 Després d'haver acompanyat aquestes descobertes sonores, des de l'equip ens plantegem oferir un context sonor a l'espai exterior on els infants puguin donar continuïtat als seus interessos sonors ." 
















El moviment lliure i espontani

El moviment és inherent a la vida, gràcies a aquest descobrim l'entorn que ens envolta a nosaltres mateixos, els nostres límits...Pensem que el moviment i el cos és per a l'infant el que el llenguatge és per als adults,és el seu primer llenguatge i la seva manera d'expressar-se, de sentir i viure. Per tant ha de tenir un paper important en la vida quotidiana dels infants.
A través de l' observació detectem que alguns nens i nenes dels espais dels grans busquen constantment posar a prova al seu cos en diferents moments, diferents espais i amb diferents materials. És per aquest motiu que decidim crear un espai a l'exterior que els hi permeti donar resposta a les seves necessitats.
Després de compartir vídeos, imatges, observacions en equip arribem a la conclusió  que  "El moviment lliure i sense interferències  és molt important en els primers anys de vida.
 Els infants busquen constantment oportunitats per  descobrir les seves capacitats a partir de  noves formes de moviment.
El nostre paper és el de proporcionar un entorn favorable  que els hi permeti donar resposta a les seves necessitats."