Pàgines

divendres, 22 de desembre del 2017

dimecres, 20 de desembre del 2017

Trobades

El passat dijous, famílies, educadores i aprenents de mestre de l'escola, vam compartir una tarda plena de reconeixement, agraïment, experiències compartides, reflexions i vivències.
Una trobada on les famílies han tingut l'oportunitat de conèixer quins han estat els processos que han viscut els seus fills i filles durant aquests mesos a l'escola: familiarització, primera experiència de taller, observacions fetes i continuïtats pensades i reflexionades.
Ha estat una trobada on s'ha donat veu a les famílies, a les seves opinions, punts de vista, reflexions...
on s'ha transmès un sentiment de pertinença, de coresponsabilitat i implicació en el projecte.
Amb aquest compartir s'inicien nous ponts de confiança, una oportunitat per iniciar un treball conjunt on poder acompanyar més i millor als infants... Un pas més cap a  la transformació educativa que estem vivint tot plegats.
Us deixem una mostra de l'experiència viscuda i compartida.










diumenge, 17 de desembre del 2017

Taller d'experimentació amb sorra de la platja.


"L'art d'investigar està a les mans dels infants, 
i l'espai és el tercer educador"
Loris Malaguzzi.


Un espai preparat que convida a la descoberta, a sentir, a escoltar...
Taules plenes de sorra, materials presentats  que conviden a descobrir...com la sorra es mou, com es conté, com s'escapa a través d'alguns forats i com és el seu so.
Un adult que espera, que acull, que escolta, que està atent a les accions, a les descobertes...

Un equip que es qüestiona i reflexiona sobre els fets observats i com donar-los continuïtat en una propera proposta.



Investiguem amb el retroprojector


Preparem un context educatiu amb un retroprojector i diferents materials (cilindres, peces, CDS, robes, làmines amb paisatges...) opacs, translúcids o transparents  per crear un entorn adient per a l'aprenentatge. A partir d'aquí, els infants observen, manipulen, exploren, investiguen... al seu ritme en definitiva fan nous descobriments. L'ambient es converteix en una eina més.


"El protagonista és l'infant, ja és un ciutadà en si mateix amb drets com ser escoltat. Neix amb competències, amb curiositat i és un investigador nat. Es tracta de canviar la mirada", 

 Carola Di Marco, formadora a Espanya de Reggio Emilia.










divendres, 1 de desembre del 2017

Qui s'atreveix a acompanyar a la petita infància mai ha de deixar d'aprendre

Com a escola creiem en la formació contínua i en equip. 
Aquesta, ens ofereix la possibilitat d'obrir el debat i la reflexió conjunta, eina necessària, per poder seguir creixent com a escola.
És per aquest motiu que demanem l'acompanyament a professionals que ens ajuden a considerar i a repensar aspectes de la nostra pràctica educativa.
El dilluns passat vam començar el tercer assessorament a l'escola amb en David Castillo García  (director de la Llar d'infants pública Sant Nicolau de Llavaneres i co-coordinador del grup de treball) Ètica i estètica a les escoles de Reggio Emilia de l'associació de mestres Rosa Sensat.
Aquest curs continuem la formació que vam iniciar el curs passat
"La planificació i la interpretació de les propostes educatives."



Trobar-se amb professionals afavoreix la interacció i per extensió oportunitats de reflexió....Aquest  procés sempre genera aprenentatge, sempre pot ser transformador.

diumenge, 19 de novembre del 2017

Un coco...molt més que un fruit.

"Amb els materials més inesperats,
amb els elements més senzills
la màgia del joc succeeix."

El material no estructurat és aquell que no ha sigut especialment pensat per proporcionar el joc, però en realitat ofereix grans possibilitats d'exploració i investigació.
Com a escola creiem en la gran versatilitat d'aquests materials que normalment són objectes quotidians o naturals que permeten crear, inventar, imaginar, manipular, construir, reconstruir...

Com aquest coco, que en un moment de tastet ha mostrat un gran ventall de possibilitats sensorials: 
observar-lo i tocar-lo en el seu estat natural, escoltar l'aigua que hi ha al seu interior, veure com aquesta surt al fer-li un forat, observar el contrast de color al obrir-lo, olorar-lo, menjar-lo i... gaudir del magnífic material que després queda a l'escola.

  
               
Amb aquestes closques de coco els infants han pogut crear nous escenaris; Fent-les servir de muntanyes, contenint objectes, posant-hi animals a dormir, fent-les picar per escoltar el seu so... un material que s'adapta al desenvolupament i interessos de cada infant.




"Observar el joc lliure, és conèixer el llenguatge del ser,
el llenguatge dels infants."

dimarts, 14 de novembre del 2017

La Castanyada

Com a escola considerem important tenir les portes obertes a les famílies.
Pensem que és important que aquestes puguin formar part de l'escola i estar el temps que desitgin acompanyant als seus fills i filles i així poder veure, sentir i experimentar com és la quotidianitat que viuen, dintre d'aquesta quotidianitat hi ha alguns moments on les convidem especialment per col·laborar en alguna proposta.

El passat 30 d'octubre les famílies van col·laborar en una d'aquestes propostes, un taller de panellets.
En aquest taller els infants que ho van desitjar van poder conèixer amb quins ingredients s'elaboren els panellets i quin és el seu procés de creació... En aquest procés els han pogut observar, tocar, barrejar, tastar, amassar, donar forma, guarnir i olorar quan s'estaven coent al forn... fins a veure'ls ja cuinats.




El dimarts 31 d'octubre  a la tarda vam celebrar la festa de la Castanyada, en aquesta ocasió les famílies amb molta cura van preparar un berenar saludable per compartir tots plegats.
Moments de compartir que són molt més que una festa, són ocasions relaxades que ens permeten conversar, conèixer millor a l'altre... teixir vincles.

Gràcies famílies per ser-hi i fer-ho possible.

dimecres, 8 de novembre del 2017

Taller d'experimentació en família

Aquest curs hem iniciat a l'escola un taller en família que forma part del Projecte Espai Infants i família, el Taller d'experimentació. Un espai on els infants i llurs famílies tenen l'oportunitat de compartir vivències, experiències i emocions, des del respecte i la confiança a partir de la creació, la descoberta i el moviment.
Un context pensat, preparat i cuidat, per sentir-se acollit en un ambient de calma i tranquil.litat, sense presses, que convida a gaudir  de moments  senzills però alhora  importants.















dijous, 19 d’octubre del 2017

Comença l'espai familiar

Quan arriba el mes d'octubre, l'escola dona la benvinguda a un nou grup d'acompanyament familiar.
Un espai que acull famílies i llurs infants en un context preparat amb cura, amb petites provocacions de materials pels infants i moments d'intercanvi d'experiències parentals des de l'escolta, el respecte i l'empatia.
Un espai on sentir-se acompanyats en els processos diaris de la criança mitjançant el sentir, l'escoltar i el compartir.















dilluns, 9 d’octubre del 2017

Els primers dies d'escola


Els primers dies d'escola...
Comença un nou curs i amb aquest un dels moments en els quals hem de tenir més cura, la familiarització.
Aquests primers dies formen part d'un procés de coneixement mutu i de construcció de confiança.
Perquè hi hagi aquest traspàs de confiança és important que existeixi un temps de "a tres" on famílies, infants i educadores habitin el mateix espai.
En aquests moments compartits, les famílies poden observar com el seu fill/a i l'educadora es van aproximant i van agafant confiança, poden veure com acompanyem, agafem, validem i permetem expressar les emocions al seu fill/a ... la vivència d'aquests processos va teixint la confiança.
La durada d'aquest procés dependrà de cada infant, de la seva maduració i del seu moment vital. Per aquest motiu intentem acordar amb la família  el temps d'acompanyament perquè s'adapti a les necessitats del seu fill/a fins a sentir-se segur a l'escola.
Com a escola responem a la necessitat i al dret dels infants a viure experiències segures emocionalment.
Gràcies famílies pel vostre esforç i acompanyament d'aquests dies.





dilluns, 18 de setembre del 2017

Teixint vincles

Amb l'arribada d'un nou curs, obrim les portes de la nostra escola a les famílies i els infants que l'habitaran.
Preparem amb cura i sensibilitat les primeres trobades, els primers intercanvis, les primeres informacions...cuidant els detalls per acollir als nous membres de la nostra comunitat.
Amb aquestes primeres trobades creem una xarxa on tots els membres implicats sentim la co-responsabilitat i la importància de cuidar el fil que ens uneix en aquesta relació que acabem de crear.
Us volem agrair, la confiança i implicació en el nostre projecte i poder formar part de les vostres vides.

 
  
 
   
 

dijous, 13 de juliol del 2017

Acomiadem el curs

" A vegades, deixar anar no significa dir adéu, sinó gràcies"
Jorge Sihubert.

Ara sí, podem dir que acomiadem aquest curs... un curs que ha estat ple d'experiències, emocions, interaccions, aprenentatges, reflexions...i tot gràcies a vosaltres, les famílies, que ens confieu a nosaltres el més valuós que teniu, els vostres fills i les vostres filles.
Per a nosaltres els infants són vida en essència, són emocions en estat pur, són ulls que brillen, són ganes de conèixer, d'investigar, de descobrir, de saber... són la font que ens estimula a replantejar-nos la nostra feina cada dia, perquè acompanyar a la petita infància és escoltar més enllà del que les orelles senten, és estar present i donar sense esperar res a canvi.
Desitgem a les famílies que marxen que continuïn el seu camí, sabent que el seu pas per a la nostra escola ha deixat una empremta, i esperem amb els braços oberts a les famílies que s'incorporen a la nostra escola per construir junts un camí.

                                                                                                   Equip de l'Escola Bressol La Llàntia.


dijous, 22 de juny del 2017

Taller de llums i ombres: el cosmos

En Guille quasi des de principi de curs ha mostrat interès per la temàtica del cosmos: estrelles, astres, planetes, astronautes... Un dia vam acordar amb la seva família que portaria un conte de l’espai: com són les naus espacials,  com són els vestits dels astronautes, què hi ha a l’espai... i a partir d’aquí l’equip de l’escola vam decidir fer un taller relacionat amb aquest interès i vam començar a buscar informació.
Abans d’entrar al taller de llum i ombres per  explorar i experimentar amb el cosmos el primer que fem és posar-nos les samarretes blanques perquè les imatges es poden projectar a la nostra samarreta.
Primerament el taller es troba a les fosques i amb l'orinador i el projector es projecta un vídeo dels estels i com es mouen i ballen a l'espai amb una música de fons.


Seguidament projectem un altre vídeo del cosmos, la Via Làctea i quins planetes la formen, amb música del cosmos de Vangelis. Sembla que els infants s'endinsin en els planetes!


Després encenem el retroprojector i els infants poden experimentar i provar diferents imatges de la lluna, el sol, alguns planetes, un astronauta i una nau espacial i mirar com es projecten a la paret.

A continuació posem la llum fosca o negra que emet raigs ultraviolats invisibles a l’ull humà però que alguns colors i pigments els absorveixen i l’emeten en forma fluorescent. Així poden experimentar amb les lots, els gots i els velcros fluorescents...



...els fulls blancs i pintar amb les ceres fluorescents al paper d’embalar.

dimarts, 30 de maig del 2017

Pèndols de pintura

Un espai preparat que convida a l'acció, una música que proporciona un ambient tranquil i acollidor.
Un adult que espera, que acull, que escolta, que acompanya.
Quatre infants sense cànons, ni idees preconcebudes, tot es espontani, lliure, expressió i impuls.
Ampolles ballant com si fossin pènduls, amunt i avall, amunt i avall...mentre la pintura va caient damunt del paper, cada moviment, cada balanceig fa aparèixer un traç.
Cares de sorpresa, peus que s'impregnen de pintura, mans que escampen pintura, cames que s'omplen de color, colors que es barregen...obres d'art a sobre el paper.
Reconeixement dels processos dels infants per davant del producte final.
Pintar amb el moviment, combinar art i ciència.





dilluns, 22 de maig del 2017

Quina parella de tórtores!!!



Per la finestra del nostre espai gaudim d'unes vistes espectaculars, a més tenim un pi on s'hi posen alguns ocells a les seves branques o bé sobre unes  reixes. Avui hem tingut la visita d'aquesta parella de tórtores. 

Un infant encuriosit puja a l'escala per observar aquest meravellós espectacle, dues tórtores fent-se petons!
La curiositat dels infants  els ajuda a  gaudir de la vida en tota seva esplendor: animals, plantes, aigua, aire, sol... un gran tresor que les nenes i els nens saben valorar.
Ens animem també els adults?



dijous, 18 de maig del 2017

La Diada de Sant Jordi

El passat divendres 21 d'abril vam celebrar la Diada de Sant Jordi a l'escola.
Durant el matí, a l'espai dels infants vam gaudir d'una representació amb titelles de la llegenda de Sant Jordi. Els hi va agradar molt com els personatges vam reproduir la història i fins i tot alguns van col.laborar darrere del teló.




Més tard, amb la col.laboració de les famílies, vam gaudir a l'espai exterior d'una representació teatral sobre el conte. Vam viure el moment en què Sant Jordi i la princesa surten victoriosos de la invasió del drac ferotge. Mares i pares van fer possible la representació de la història, compartint tots junts aquest moment.

A l'espai de l'entrada es va muntar una parada on grans i petits van mirar i explicar contes tranquil.lament, donant valor a les històries i llegendes que ens ofereixen els llibres.


També es va oferir punts de llibre amb imatges dels infants gaudint dels moments que viuen cada dia.

Finalment, en Jordi, el gegant de l'escola, va sortir a ballar on infants, famílies i educadores vam cantar i ballar la cançó tan típica d'aquest dia:

"Sant Jordi, la princesa, la rosa i el drac,
tots van al darrere, tots van al davant..."



Tothom va gaudir d'un magnífic matí amb bon temps, il.lusió i ganes de passar-ho bé.

dilluns, 24 d’abril del 2017


" No són les persones les que fan els viatges, sinó els viatges els que fan les persones."
John Steinbeck.

Tornem de Reggio amb les motxilles ben plenes  d'experiències viscudes, d'emocions, de compartir amb els altres, d'aprenentatges...
Impressionades pel respecte, la política i la cultura de l'experiència educativa, a on pensar en educació és pensar en espais polisensorials, és pensar en parets que parlen de la cultura de les persones que l'habiten, és pensar en una estètica que provoca interaccions, és pensar en uns arquitectura que és capaç de realitzar el que és infinitament improbable, és pensar en uns professionals que observen, prenen notes, reflexionen, investiguen, interpreten, documenten i comuniquen; és pensar en uns infants rebels que posen en dubte el nostre coneixement i que duran a terme una transformació social.
És pensar en una provocació permanent!!!
Amb aquest salt tornem a l'escola, conscients de que hem iniciat un camí que no s'acaba mai, que ens queda molt per recórrer, aprendre i reflexionar; però ens resulta tan estimulant aquest camí, que afegeix un grau de passió més a la que ja teníem en la nostra quotidianitat.
Sempre juntes i en equip!!

Quima, Núria, Patri i Soraya.


dijous, 6 d’abril del 2017

Viatge a Reggio Emilia

Com a mestres, sentim que hem d'estar en un procés de formació continua.
L'equip d'educadores posem en comú les nostres necessitats i decidim quines formacions anem fent.
Actualment, ens interessa conèixer escoles amb les quals sentim profundes afinitats, això ens porta a viatjar a Itàlia, per conèixer en primera persona l'experiència de les escoles de Reggio Emilia, escoles en les quals ens inspirem.
Així que passarem la Setmana Santa en la utopia de l'educació.

Ens veiem a la tornada!!

dilluns, 3 d’abril del 2017

Compartir és créixer

Obrim les portes i finestres de la nostra escola, aquesta és la millor manera de fer una escola transparent, de fer visible la nostra essència.
Pensem que les interaccions personals entre professionals afavoreixen processos que fan millorar la pràctica educativa; per tant quan hi ha equips que  s'interessen pels canvis que estem realitzant en el nostre projecte educatiu ràpidament busquem un espai de trobada i intercanvi  on poder compartir experiències, realitats... espai de col·laboració  que ens ajuda a considerar i repensar molts aspectes de la nostra escola.


Trobar-se amb altres professionals afavoreix la interacció, l’intercanvi i per extensió més oportunitats de reflexió; aquest donar i rebre sempre  genera aprenentatges, sempre pot ser transformador.


Visita E.B.M Elna  7/03/2017







Visita E.B.M Els Menuts  28/03/2017