dijous, 22 de desembre del 2016
dimarts, 20 de desembre del 2016
El Tió de Nadal
Aquesta setmana hem tingut una visita a l'escola, el Tió de Nadal s'ha instal·lat en un racó del nostre espai exterior.
Sabeu d'on prové la tradició del Tió de Nadal?
El Tió, originàriament, era un tronc encès, un tronc de la llar de foc.
Una tradició que expressa reciprocitat d'afecte, la mainada té cura del Tió, l'alimenta i l'abriga i el Tió, en correspondència, regala escalfor per suportar el fred hivern i llum per veure-hi a les fosques.
Actualment molts infants no volen pegar al Tió, l'han alimentat i protegit del fred i ara, li han de pegar fort amb un bastó? Els infants detecten la incoherència d'aquest fet.
Des de l'escola pensem que, com que a la gran majoria de llars el Tió no es crema, podem animar als infants a cantar-li, acaronar-li, fer-li copets suaus com quan cantem escarabat bum-bum... perquè cagui regals.
TOTS EDUQUEM AMB CADA ACCIÓ.
dimarts, 6 de desembre del 2016
Taller de creacions
“L’activitat creativa és un tipus de procés
d’aprenentatge en què el professor i l’alumne es troben en el mateix
individu”
Escriptor britànic. Arthur Koestler ( 1905-1983)
Una proposta
oberta, interessant i atractiva, temps i un espai preparat per experimentar amb
la pintura
Una
experiència íntimament lligada als sentits, infants que exploren el fred, tacte
sedós de la pintura a la seva pell, mans,
braços i cares pintades.
Dits que barregen
pintura, mans pintades que deixen rastres al paper, rastres que queden com a
constància de la seva experiència.
Infants que
transvasen la pintura d’un pot a un altre, observant explosió visual del color
quan es barregen els tons.
Pinzells que
deixen traços i rodets que omplen ràpidament el paper.
Expressió
creativa i artística a on cadascú explora, observa, prova, sent en funció de
les seves necessitats, del seu ritme.
divendres, 25 de novembre del 2016
Jo puc
dijous, 17 de novembre del 2016
Els petits de l'escola coneixen el taller de llum i ombres.
El dilluns 14 d’octubre els infants de l'espai dels petits vam descobrir un nou ambient de l’escola, el taller de llum i ombres. És un espai fosc, però amb les taules de
llum i les llanternes es va crear un ambient màgic que ens va encantar.
Vam experimentar amb les ampolles, les peces de construcció plenes
de líquid de diferents colors…. però el
que més ens va agradar va ser descobrir els diferents racons de l’espai i el rostre dels companys i companyes il.luminats amb les llanternes.
Etiquetes:
l’espai dels petits,
taller de llum i ombres
dissabte, 12 de novembre del 2016
L'alcalde a l'escola
L'alcalde de Mataró, David Bote, seguint el seu projecte “L'alcalde
als barris”, ha desplaçat la seva oficina
durant aquesta setmana a la nostra escola, des d'on ha atès ciutadans i
ciutadanes per apropar-se a la realitat quotidiana del barri.
Des de l'equip de l'escola, pensem que ha estat
una experiència interessant i enriquidora.
divendres, 11 de novembre del 2016
La Castanyada
La passada setmana vam celebrar la tradicional festa de la castanyada a l'escola, i per fer-ho vam proposar diferents moments per compartir infants famílies i educadores.
El dijous 27 vam fer un taller d'elaboració de panellets amb les famílies on els infants que ho van desitjar van conèixer quins són els ingredients amb els quals s'elaboren; mentre els miraven, els tocaven, els oloraven, els remenaven, se'ls menjaven...
El divendres 28 al matí, vam oferir un tastet de moniatos. Els infants es van acostar a la taula encuriosits, els van mirar, tocar, pelar, fer trossets... alguns els van tastar, altres van preferir menjar la fruita que per ells era més coneguda. Va ser una experiència molt interessant.
Finalment, a la tarda vam celebrar tots la festa de la Castanyada. Les famílies van preparar un deliciós berenar saludable, on vam intercanviar molt més que unes castanyes, unes coques, uns panellets... van haver-hi molts somriures, moltes paraules, danses compartides, moments entranyables d'una festa preparada amb molta il.lusió i amor.
Aquí us deixem amb un petit tastet d'aquests moments compartits.
Gràcies famílies per fer-ho possible!!!
Gràcies famílies per fer-ho possible!!!
dimecres, 9 de novembre del 2016
Descobrim altres espais de l'escola:
Taller del cos:
Quan anem al taller del cos acompanyem els infants en el moviment i l'acció espontània dins d'un marc de seguretat tant física com afectiva.
El taller del cos no deixa de ser un petit laboratori on s'escenifiquen relacions i accions, on els infants poden explorar, descobrir el seu cos i tot el que poden fer amb ell.
Un llenguatge més on acompanyar-los en el seu procés de desenvolupament maduratiu.
Què ens aporta el ritual d'entrada?
Què ens aporta el ritual d'entrada?
És un moment on els infants són acollits en un determinat espai del taller. Aquí es treuen les sabates, es posen els mitjons antilliscants... afavorint la comunicació dins del grup, la capacitat d'escolta i d'espera i sentir la presència o absència d'altres companys i companyes.
Què ens aporta el ritual de sortida?
En finalitzar la sessió, els infants s'estiren, escolten una música, descansen i qui vol rep un petit massatge. Després, a qui li vingui de gust, pot posar paraules a les seves vivències.
Aquest ritual suposa un pas, una adaptació a la realitat, prepara a l'infant a passar a un altre espai amb la companyia d'altres persones.
En finalitzar la sessió, els infants s'estiren, escolten una música, descansen i qui vol rep un petit massatge. Després, a qui li vingui de gust, pot posar paraules a les seves vivències.
Aquest ritual suposa un pas, una adaptació a la realitat, prepara a l'infant a passar a un altre espai amb la companyia d'altres persones.
divendres, 4 de novembre del 2016
L'espai exterior.
A l'aire lliure tenim l'espai, el sol, l'aire, l'oxigen... per poder descobrir tot el que ens envolta. Al ser un lloc ampli els infants poden desenvolupar la psicomotricitat tan gruixuda com fina. Poden córrer, saltar, cridar, arrossegar, manipular, olorar, amagar-se... les possibilitats són infinites, només cal deixar-los fer.
La relació entre els infants de l'escola és més oberta i àmplia, ja que poden relacionar-se de manera més propera amb els infants més petits i totes les educadores. Es crea un joc individual o cooperatiu entre dos o més infants els quals descobreixen les propietats de la sorra quan està mullada o seca, les distàncies entre un punt i l'altre de l'espai, les pujades i baixades, els animals amagats com poden ser els cargols, les plantes que van creixent, les fulles dels arbres que cauen...
El joc amb la sorra aporta experiències molt enriquidores sensorialment. Podem observar com l'infant recull la sorra, li dóna forma, s'adona del tacte mullat que té, que se li enganxa a les mans, que pot construir i destruir alhora i llençar-la per veure com la gravetat fa el seu efecte.
divendres, 28 d’octubre del 2016
Descobrim nous espais de l'escola
En el taller de llum i ombres anem a somiar, a descobrir, a experimentar, a observar, a imaginar...
És un lloc on els infants deixen volar la imaginació i desenvolupen les seves capacitats visionant d'una altra manera el món que els envolta i jugant amb la llum i l'ombra.
Els contrastos, la transparència, els reflexos, les ombres i els colors els ajuden a descobrir formes, possibilitats infinites de moviment, de creació, de canvi... que en un altre lloc, sense aquesta diferència de llum, no ho podrien fer.
Gràcies a les taules de llum, el projector, les llanternes, la música i diversos materials específics per aquest taller (ampolles de colors, fulles, sorra, aigua...) es crea un món màgic d'infinites possibilitats, on tot és possible.
El dimarts dia 4
d’octubre vam iniciar la primera sessió al taller de llum i ombres. On vam oferir als
infants materials com són les ampolles de colors, ampolles de gel, pedretes de
colors transparents i formes geomètriques que juntament amb una música
específica de fons, vam convidar als infants a experimentar i a no parar de
fer connexions neuro–emocionals amb les infinites possibilitats que se'ls hi oferia.
D’aquest moment màgic
van sorgir aquestes magnífiques imatges:
dimarts, 25 d’octubre del 2016
Comença l'Espai Infants i Família:
Comença un nou curs i amb aquest, un nou grup a l'Espai Infants i Família.
Un curs que es presenta carregat d'il·lusions, de ganes de compartir, d'escoltar, de parlar, de reflexionar... de retrobar un grup de recolzament, un grup d'iguals, una tribu.
dimarts, 18 d’octubre del 2016
Els primers dies d'escola
Els primers dies d'escola són dies de moltes emocions, de canvis d'espai, de cuidadors... situacions que poden crear inseguretat i por.
Les educadores ens preparem per acollir als infants i a les seves famílies. Estem disponibles amb una actitud d'escolta activa. Adeqüem els espais i els materials i ens centrem a establir lligams, en generar connexions amb els infants i amb les seves famílies, ja que, de la qualitat d'aquestes connexions dependrà el desenvolupament del curs.
Una de les claus perquè aquests lligams siguin forts és la confiança, per aquest motiu l'escola contempla aquests primers dies amb l'acompanyament de les famílies durant el temps que l'infant necessiti per sentir-se segur a l'escola. Aquest període és obert i no té un final concret, cada infant necessita el seu temps.
Volem agrair a totes les famílies que han estat i encara estan acompanyant a les seves filles i els seus fills.
dimarts, 11 d’octubre del 2016
Estrenem Bloc!!
El propòsit d'aquest nou projecte és fer visibles els processos que viuen els infants a l'escola.
Petjades de la vida dels infants, de troballes i descobertes, de festes viscudes, d'espais i materials, de la quotidianitat, d'experiències i propostes...
Totes, vivències que volem compartir amb vosaltres per fer una escola transparent.
GRÀCIES PER DEIXAR-NOS FORMAR PART DE LES VOSTRES VIDES.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)