Pàgines

diumenge, 29 de desembre del 2019

Trobada pedagògica


       El passat dilluns  9  de desembre famílies i educadores  vam  poder compartir vivències, experiències i reflexions dels  primers dies d’aquesta nova etapa que hem iniciat tots junts.
 En aquesta trobada  hem pogut mostrar-vos els processos que han viscut les vostres filles i fills a l’escola i també  com,   mitjançant l’observació acurada  i la reflexió en equip ,   anem     descobrint  i  donant continuïtat als diferents interessos que van  mostrant els infants i així  donar coherència als seus aprenentatges.

























divendres, 27 de desembre del 2019

Seguint el fil...

“Els mestres són exploradors, que utilitzen brúixola i uneixen les fites, però saben que cada any hi ha fites noves.”
                                                                                Loris Malaguzzi

Els infants en el seu transitar a lescola juguen, aquesta  és la manera que tenen de descobrir, conèixer, fer, desfer, repetirescollir...aprendre. Quasentreguen al joc ho fan amb concentració, atenció, creativitatde vegades frustració i d'altres amb satisfacció.
La nostra funció és estar presents, acollir-los, esperar-los, donar-los tempscompanyar-los i observar-los. 
L'observació és l'eina més potent que tenim peescoltar-los per poder conèixer i saber més dells i elles, com són, què els interessa...

Per a nosaltres un interès és allò que els fa vibrar, allò que quan els observem, els veiem tan concentrats, connectats...que sembla que es fonen amb els materials, amb la proposta o l'acció que estan fent.

Els seus interessos per a nosaltres són de gran valor, ja que si els hi donem continuïtat els seus aprenentatges seran significatius.










Una escola viva és aquella que batega, que es transforma, que respira amb els que l'habiten, que donar resposta, que ofereix oportunitats, moments d'aprenentatge...Un lloc on voler tornar demà.

dimecres, 25 de desembre del 2019

dimarts, 17 de desembre del 2019

L'estona de migdia

Tots els moments que vivim a l'escola són importants. En la quotidianitat del dia a dia trobem una estona on podem gaudir dels aliments que tenim a la taula, compartir rialles, on els infants s'imiten, proven la seva autonomia per servir el menjar o posar-se la cullera a la boca, sentir la seguretat en el dormir...Compartir entre totes i tots un moment quotidià de relació, trobada...on el vincle, la confiança, el respecte i l'autonomia que es crea són els protagonistes, donant pas a un espai i un temps de gran valor i complexitat com és l'estona del migida.



Durant tot el moment que dura el migdia els infants senten la confiança d'una educadora que aporta seguretat i deixa el temps necessari per provar per ells/es mateixos/es; i que valora aquests gestos que intenten fer per guanyar autonomia, sempre des d'una mirada atenta i respectuosa. 






Per acabar, després de jugar una mica a l’espai, si tenen son, van a dormir. Un lloc on troben  un  ambient en penombra, amb una espelma i una música tendra que sempre els acompanya. Tots els detalls per  sentir-se segurs i deixar-se anar i descansar. Acompanyats per les educadores en tot moment, que els donen la mà, els acaronen i tenen en compte el que necessiten per aconseguir dormir; per després retrobar-se a l’espai amb temps i calma i tornar a sentir l’energia necessària per emprendre una altra aventura a l’escola.







dilluns, 21 d’octubre del 2019

Espais infants i família

Amb l'inici de curs tornem a oferir a l'escola l'Espai familiar i el Taller d'experimentació en família.
Espais pensats i preparats amb molta cura per acollir infants i famílies amb unes expectatives que giren entorn a la criança i l'educació dels seus fills i filles; on la interacció entre  infants i  adults, conèixer altres maneres de fer, compartir experiències i emocions... prenen  protagonisme en un clima relaxat, còmode sense presses.
Espais que parteixen  dels interessos, les necessitats i les demandes; on l'acompanyament respectuós dels adults dóna valor a l'espontaneïtat dels infants i l'enfortiment de vincles afectius.





















divendres, 27 de setembre del 2019

Temps d'acollir...

Un cop passades les vacances d'estiu, l'escola comença a omplir-se de vida, d'energies renovades, d'il·lusions i d'olor a nou. A nou perquè un nou curs és com un full en blanc a on poder  imaginar i fer realitat. Una nova oportunitat per plantejar interrogants, investigar, reflexionar i sobretot per conviure de la millor manera que sabem amb la infància i les seves famílies.



En aquests primers dies tenen lloc les trobades, aquestes estan pensades per donar veu, escoltar i conèixer als infants i a les seves famílies. Situacions que ofereixen oportunitats de començar a establir ponts de confiança.





Els espais van agafant forma i es van convertint en ambients amables, pensats amb molta cura per rebre i provocar reptes a qui els habitaran.







Les educadores estem disponibles en estat d'atenció plena per acollir, rebre i escoltar des del respecte, l'empatia, l'espera i l'acceptació.





Aquests dies formen part d'un procés de coneixement mutu on famílies, infants i educadores caminem junts amb la finalitat d'humanitzar aquest procés i viure l'experiència com el que és:
Un procés de vinculació.








dilluns, 1 de juliol del 2019

El moviment

Després d'un temps observant els infants en els espais dels grans, descobrim l'interès que presenten molts nens i nenes en pujar i baixar d'elements que hi ha a l'espai de referència i a l'espai exterior.
Per donar continuïtat a aquest interès oferim un taller de moviment diari, amb una proposta motriu que els hi permeti desplegar els seus moviments, el seu cos, les seves accions...



En els dies de taller s'observa com els nens i les nenes s'enfilen, pugen, baixen, es desplacen, corren...però hi ha una acció comú a tots i a totes que fan amb més o menys alçada....Saltar!!


Així que es decideix crear un context amb diferents propostes per saltar, amb un acompanyament de no inhibir, ni animar, només transmetre seguretat amb la mirada i la presència.
En aquest taller s'han pogut observar tantes maneres de saltar com infants s'han atrevit a fer-ho cadascun des del  seu moment, des del seu procés personal.